top of page

RESEARCH BLOG

Βραδιά ποίησης με άρωμα Ελλάδας στη ΝΥ


ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στο άκρως ατμοσφαιρικό και καλλιτεχνικό περιβάλλον του Cornelia Street Café της Νέας Υόρκης παρουσίασε το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015 στις 6.00 το απόγευμα, η Δρ. Βασιλική Ράπτη, Καθηγήτρια Ελληνικών σπουδών και Διευθύντρια του Σεμιναρίου Ludics του Κέντρου Ανθρωπιστικών Σπουδών Mahindra του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ την ποιητική της συλλογή Transitorium από τις Εκδόσεις Somerset Hall Press.

Την εκδήλωση άνοιξε με εγκάρδιο χαιρετισμό η Director του Greek American Writers Association κ. Penelope Karageorge, η οποία ήταν η διοργανώτρια της βραδιάς.

Η κ. Ράπτη αφού ευχαρίστησε θερμά όλους τους παρευρισκομένους, απήγγειλε κάποια από τα ποιήματα τα οποία συγκαταλέγονται στη δίγλωσση συλλογή Transitorium, ενώ το αξιοσημείωτο γεγονός της βραδιάς ήταν πως στη σκηνή τη συνόδευσε ο μεταφραστής Peter Botteas, ο οποίος απήγγειλε με τη σειρά του τα ποιήματα στα αγγλικά και μερικά από αυτά στη γαλλική γλώσσα. Η συνύπαρξη τους στη σκηνή προσέδωσε στον χαρακτήρα της εκδήλωσης ένα ιδιαίτερο θεατρικό προφίλ το οποίο έγινε δεκτό με ενθουσιασμό και καταχειροκροτήθηκε από το κοινό.

Τα ποιήματα τα οποία απαγγέλθηκαν από τη συλλογή ήταν τα ακόλουθα: «Καυκαλήθρες, Ρείθρα και καύκαλα χελώνας» (Wild Thyme and Tortoise Shell), «Πέτρα, Χαρτί, Ψαλίδι» (Rock Paper Scissors), «Δάκρυα σαν βροχή» (As tears go by), «Δύο Σαλαμάνδρες» (Two Salamanders), «Ηλιοκαμένοι» (Sunburnt), «Άχνα» (Ahna), «Επιθαλάμιο» (Epithalamion), «Ξύπνημα» (Awakening) και «Η χημεία των σωμάτων και των ψυχών» (The chemistry of bodies and souls).

Στη συνέχεια η κ. Ράπτη παρουσίασε ένα δείγμα από το καινούριο ανέκδοτο έργο της το οποίο αναμένεται να εκδοθεί και να κυκλοφορήσει μέσα στο 2016 και εισέπραξε την μεγάλη επιδοκιμασία του κοινού που είχε κατακλύσει το Cornelia Street Café.

Την εκδήλωση έντυσαν μουσικά με την αριστοτεχνική ερμηνεία τους οι μουσικοί συνθέτες Κώστας Μπαλταζάνης και ο Πέτρος Κλαμπάνης.

Την επιτυχημένη βραδιά έκλεισε ο ποιητής, μουσικός παραγωγός του Cosmos Fm και καλλιτέχνης graffiti, Bill Buschell, ο οποίος παρουσίασε δείγμα της δουλειάς.

Στο τέλος της εκδήλωσης η κ. Ράπτη υπέγραψε αντίτυπα της ποιητικής της συλλογής.

Σας παραθέτουμε δύο ποιήματα της κ. Ράπτη από τη συλλογή Transitorium αποκλειστικά για τους αναγνώστες του Εθνικού Κήρυκα:

As tears go by

Δάκρυα

Ένα με τη βροχή

ιαχή παιδική

Πέρασα κι εγώ από κει

…………………….

Θαρρείς σαν κλάμα

για τα μελλούμενα

που θα γνώριζες μετά

και για τα τωρινά

και τα παλιά

μιας άλλης

γενιάς

της γενιάς της πυρκαγιάς και του ξύλινου ξίφους

του ξινού ύφους μιας μέρας και της ασάφειας

Το τραγούδι κλαίει ακόμα….εσύ που τα ζύγιαζες όλα

ΗΛΙΟΚΑΜΕΝΟΙ

Φορώντας

μόνο

ένα απέριττο

λευκό

πουκάμισο

παίζουμε

κρυφτό

στο

ποιητικό

ενδιαίτημα

μιας άγνωστης

κοιλάδας

κρίνων και ρόδων.

Ηλιοκαμένοι

από επιθυμία

αιχμάλωτοι

της έμπνευσης με

τα κορμιά μας

υπομονετικά

χαραγμένα από ουλές

τεκμήρια

έλξης

δόνησης

του απροσδιόριστου

χώρου

του κρυφτού.


Comments


bottom of page